- مرکز مشاوره تلفنی اتیسم
- ۰۲۱-۴۸۰۸۵۰۰۰
- هر روز از ساعت 8 الی 16:30
اختلال طیف اتیسم در افراد شدت و ضعف دارد. خانواده ها نقش اساسی در اجتماعی کردن فرزندان از طفولیت دارند ومهارت های ارتباطی واجتماعی ازآموزش هایی است که توسط والدین ارائه می شود
تا درارتباط با جمع و مهمانی آمادگی های لازم را داشته و بتوانند با دیگران حتی المقدور رابطه برقرارکنند و با محیط سازگار باشند. افرادی که دانش و تجربه مستقیم با اتیسم دارند با آگاهی، درک وتلاش بی وقفه زندگی بهتری را برای زیستشان رقم می زنند. متناسب با شرایط هر فرد زمینه های ارتباطی باید بستر سازی شود و پیش نیازها ونیازها مورد بررسی قرار گیرد. با توجه به شرایط رفتاری، عاطفی، ارتباطی و حسی، عوامل تحریک کننده ازقبل مناسب سازی شود.
1-آموختن آداب معاشرت، رفتاری های اجتماعی اعم از سلام دادن، معرفی، نشستن، برخاستن، دست دادن، استفاده ازقاشق وچنگال، پاک کردن دور دهان با دستمال و تعارف کردن دستمال به دیگران
2-آموزش وآماده سازی فرد دارای اتیسم برای ارتباط و سازگاری با محیط در دید وبازدید های نوروزی
3- استفاده از مشوق ها برای تقویت رفتار های مثبت.
4- حذف عواملی که موجب اضطراب، ترس و خطر هستند.
5- مراعات درحساسیت ها نسبت به نور، صدا و مواد مصنوعی رنگ شده
6- مادر با حفظ نقش خود، قاطع توام با مهر اوضاع را بطور غیر مستقیم تحت کنترل مدیریت می کند تا ازعوامل تنش زا جلوگیری شود.
فعالیت هایی که قبل از دید و بازدید های نوروزی باید تمرین شود تا کودک دارای اتیسم همکاری بهتری داشته باشد:
این افراد با رابطه ی سالم خانواده وروش تربیتی زندگی بخش، محبت وکنترل درجامعه مطیع و کنترل شده دارای اعتماد بنفس از امنیت عاطفی برخوردارند. با ادامه تمرین وتکرار مراسم نوروز ازقبل با کسب آمادگی های لازم با کفایت وخشنودی جامعه پذیرتر درجوار افراد ونوع دوست وپذیرا نوروز لذت بخشی را تجربه خواهند کرد
تولد و عید
کودکان دارای اتیسم اغلب مناسبت های خاص و استرس زا و ناخوشایند می دانند.
ارتباط اجتماعی هنگام دادن و گرفتن هدیه نیز می تواند مشکل زا باشد، برای مقابله با این مشکلات شما می توانید روش های زیر را امتحان کنید:
نوجوانان اختلال طیف اتیسم معمولا با مشکلاتی از جمله مشکلات بلوغ همراه هستند که خانواده تمایلی به همراه کردن فرد با خود در مهمانی ها را ندارد و یا حتی زمانی هم مهمان دارند سعی می کنند از او دوری کنند.
برای کودکان نوجوانانی که می خواهند برای عید آماده شوند چند نکته مهم است:
1- نوجوان را مجبور نکنید به مهمانی بیاید
2- قبل از رفتن به مهمانی والدین با کودک صحبت کنند و بهتر است مهمانی رفتن و دید و بازدید را با فرزند خود بازی کنند در این صورت می توانند ارتباط بهتری با کودک خود برقرار کنند.
3- خانواده با کودک همدل باشند. ترجیحا به فرد کیف پول داده شود و همیشه مقداری پول برای عیدی دادن در کیف خود داشته باشد
4- در کودکان طیف اتیسم مشکلات متفاوت تر است، این خانواده ها در مهمانی ها سعی می کنند به اصطلاح آبرو داری کنند و به کودک خود مدام تذکر می دهند که به خوراکی ها و میوه ها دست نزند. توصیه ما به این خانواده ها این است که اگر کنترل کودک برایشان سخت است یا به مهمانی نروند و یا زمان مهمانی را خیلی کوتاه کنند چرا که این کار بهتر از این است که مدام به کودک تذکر بدهند.
5- توصیه می شود خانواده حتما اسباب بازی های مورد علاقه کودک را با خود همراه داشته باشد و خود را درگیر آموزش دادن و تربیت کودک در ایام نوروز نکند. اگر قرار است دید و بازدیدی صورت بگیرد اجازه داده شود این روند به معنای واقعی رخ دهد و موارد آموزشی را مدام به کودک تذکر ندهند.
6- اکثر نوجوانان طیف اتیسم معمولاً از این موضوع گله مند هستند که چرا مورد احترام قرار نمی گیرند، قیاس و دیده نمی شوند. توصیه می شود خانواده بر روی فرزند خود ارزش گذاری کند و در مهمانی ها از او تعریف و مشکلات و رفتارهای نامناسبش را به هیچ وجه بازگو نکند تا فرد طیف اتیسم با استرس کمتر در مهمانی ها شرکت کند و بطبع رفتار آرام تری داشته باشد.
7- به نوجوانان مسئولیت داده شود، هرچند کوچک مثل شستن میوه و … چون هم کاری یاد می گیرند و هم احساس مهم بودن می کنند، حتی اگر کاری که به او محول شده را درست انجام نداد او را تشویق کنید سرزنش کردن و گفتن عباراتی مثل: تو اصلا کاری بلد نیستی، تو هیچی یاد نمی گیری، همیشه کار اشتباه انجام می دهی و… نه تنها رفتار اورا بهتر نمی کند بلکه بد رفتاری و مطیع نبودن نوجوان را هم تشدید می کند.
8- در مهمانی ها حتما غذای مورد علاقه فرزندتان را با خود همراه داشته باشید، لزومی ندارد که کودک غذای جدیدی را تجربه کند که شاید بیقراری او را تشدید می کند.
9- لباس های مناسب و همانند همسالانشان برایشان تهیه شود.
برای اینکه تعطیلات خوب و شادی داشته باشید به جای محدود کردن خود و فرزندتان، تنش ها را کم کنید.
منبع: ویژه نامه نوروزی آوای اتیسم، فروردین97
دفتر مرکزی: تهران، بزرگراه ستاری جنوب، خیابان لاله شرقی، پلاک ۸
تلفن: ۴۸۰۸۵۰۰۰-۰۲۱
همه روزهای هفته از ساعت ۸ الی 16:30
ایمیل: info@irautism.org
تمام حقوق این وبسایت متعلق به «انجمن اتیسم ایران» میباشد. پشتیبانی توسط بهیدو