- مرکز مشاوره تلفنی اتیسم
- ۰۲۱-۴۸۰۸۵۰۰۰
- هر روز از ساعت 8 الی 16:30
مشکلات خواب بین کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم بسیار رایج است. در حقیقت، تخمین زده شده است که حدود نیمی از کودکان، یکی از مشکلات خواب را داشته اند. این بدان معناست که بیش از نیمی از والدین کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم، مشکل خواب دارند زیرا، هنگامی که کودک مشکلات خواب دارد، ضرورتا خواب والدین نیز مختل می شود! مشکلات خواب کودکان مبتلا به اوتیسم که والدین گزارش کرده اند شامل تاخیر در شروع خواب، شب بیداری، بیداری زودهنگام، آپنه بازدارنده خواب (اشکال در تنفس هنگام خواب) و کاهش نیاز به خواب می شود.
تحقیقات اظهار کرده اند که اختلال طیف اوتیسم ممکن است با تفاوت هایی در ژن تنظیم چرخه خواب و تولید ملاتونین ارتباط داشته باشد. ملاتونین یک ماده شیمیایی ترشح شده توسط غده پینه آل در مغز است که به تنظیم ریتم ها شبانه روزی (از جمله چرخه خواب) کمک می کند. بعضی اوقات مشکلات خواب ناشی از فعالیت های تشنجی است که در طول شب اتفاق می افتد.
اگر فرزند شما دچار مشکل خواب است، قادر نخواهد بود که به صورت کامل، از مداخله زودهنگام بهره ببرد. تحقیقات نشان داده اند که اختلال خواب در کودکان (شامل کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم)، با توجه ضعیف، مشکلات حافظه و مشکلات رفتاری (مانند کج خلقی و پرخاشگری) ارتباط دارد. متداول ترین مشکل خواب که والدین دارای فرزند مبتلا به اختلال طیف اوتیسم گزارش کرده اند، بی خوابی کودک است.
اغلب میتوان با ایجاد روال خواب منظم و ثابت، به بی خوابی در کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم کمک کرد (این اغلب به بهداشت خواب اشاره دارد). در یک مقاله با موضوع بهداشت خواب برای کودکان مبتلا به ناتوانی های رشدی، که توسط آکادمی پزشکی اطفال آمریکا منتشر شده است، توصیه های زیر جهت کمک به خواب بهتر کودکان مبتلا به ناتوانی های رشدی ارائه شده بود:
1- فراهم کردن محیط خوابی راحت برای کودک، از نظر درجه حرارت، روشنایی، تشک، بافت پتو، و غیره
2- فراهم کردن محیط خوابی نسبتا تاریکف چونکه حتی سطوح کم نور تولید ملاتونین را مهار می کند (نور شب در صورت لزوم خوب است).
3- ایجاد یک برنامه منظم خواب و بیداری، شامل زمان منظمی برای چرت زدن، به خواب رفتن و بیداری. به طور کلی، در زمان خواب و بیداری، در طول هفته و آخر هفته، نباید بیش از یک ساعت تفاوت وجود داشته باشد.
4- برنامه فعالیت های قبل از خواب، باید به آرامش کودک برای خواب کمک کند. چرا که کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم، به راحتی می توانید تحریک شود. از فعالیت های جدید و غیر منتظره، سر و صدای بیش از حد، بازی پر جنب و جوش و وعده های غذایی زیاد نزدیک به زمان خواب اجتناب کنید. حمام کردن، لالایی ها، وجود یک اسباب بازی آشنا یا پتو و نیز نگاه کردن مشترک به یک کتاب معمولا آرام بخش هستند. فعالیت های آرام بخش دیگر شامل ماساژ ملایم، شستن مو و موسیقی ملایم است.
5- در اتاق خواب کودکتان، تلوزیون قرار ندهید. از نمایش فیلم یا تماشای تلوزیون به عنوان راهی برای کمک به خواب رفتن کودک استفاده نکنید.
اگر کودک شما مشکل خواب دارد، اولین فرد برای مشورت، روان شناس است. روش های رفتاری بسیار عالی برای استفاده والدین وجود دارد که می تواند خواب کودکان را بطور فوق العاده ای بهبود ببخشد. وی مارک دوراند، دو کتاب بسیار عالی برای کمک به والدین جهت بهبود خواب کودکشان نوشته است. نام یکی از آنها خواب بهتر است و دیگری هنگامی که کودکان به خوبی نمی خوابند: مداخلاتی برای اختلالات خواب کودکان: کتاب کار والدین است. جزئیات کامل هر دو کتاب، در بخش منابع در آخر این کتاب ذکر شده است. اگر این تکنیک ها موثر نیستند، با پزشک متخصص کودکان مشورت کنید، او می تواند اطلاعات بیشتری در مورد کمک به خواب ارائه کند. ملاتونین گاهی اوقات برای کمک به ایجاد یک چرخه خواب و بیداری منظم به صورت خوراکی داده می شود اما این کار باید تحت نظارت متخصص اطفال ِخانواده شما صورت گیرد.
ترجمه: علیرضا محسنی اژیه (کارشناسی ارشد روانشناسی کودکان دارای نیازهای خاص)
دفتر مرکزی: تهران، بزرگراه ستاری جنوب، خیابان لاله شرقی، پلاک ۸
تلفن: ۴۸۰۸۵۰۰۰-۰۲۱
همه روزهای هفته از ساعت ۸ الی 16:30
ایمیل: info@irautism.org
تمام حقوق این وبسایت متعلق به «انجمن اتیسم ایران» میباشد. پشتیبانی توسط بهیدو