- مرکز مشاوره تلفنی اتیسم
- ۰۲۱-۴۸۰۸۵۰۰۰
- هر روز از ساعت 8 الی 16:30
تشخیصی به نام “اوتیسم شدید” وجود ندارد. استفاده از این اصطلاح در حقیقت راهی برای توصیف سطح عملکرد و نیاز فرد است. اوتیسم شدید گاهی به عنوان اوتیسم کارایی پایین، اوتیسم کلاسیک، اوتیسم کارنر (پس از آنکه فردی به همین نام برای اولین بار اوتیسم را به عنوان یک اختلال توصیف کرد) و یا اوتیسم عمیق نیز دسته بندی میشود. به بیان ساده تر، اینها عناوینی برای آن دسته از افراد مبتلا به اوتیسم که علائم شدیدتری را نشان میدهد توصیف میشود.
راه دیگر برای توصیف اوتیسم شدید صحبت کردن در مورد سطح حمایت مورد نیاز برای فردی با تشخیص عملکرد مطمئن است. دستورالعمل تشخیصی حاضر (DSM-5) سه سطح طیف اوتیسم را ارائه میدهد که در هر سطح نیاز به حمایت بیشتری وجود دارد. افراد دارای اوتیسم شدید معمولا به عنوان دارنده اختلال طیف اوتیسم سطح سه تشخیص داده میشوند. برای فردی با اوتیسمِ شدید نظارت و حمایت ۲۴ ساعته در هفت روز هفته اتفاق غیرمعمولی نیست. اوتیسمِ شدید در مقایسه با سایر انواع طیف اوتیسم میتواند بسیار ناتوان کننده و چالش برانگیز باشد. از جمله دلایل آن این است که ۱) افراد مبتلا به اوتیسم شدید مانند سایر افراد مبتلا به طیف اوتیسم درگیر مسائل و مشکلات بسیاری هستند اما با شدت بیشتر ۲) افراد مبتلا به اوتیسم شدید اغلب علائم شدیدتری دارند که در افراد اوتیسم با عملکرد بالاتر (high functioning) به ندرت دیده میشود. این دو موضوع در افراد مبتلا به اوتیسم شدید (یا برای خانواده او) میتواند عملکرد مناسب در موقعیتهای عادی از جمله رفتن به مدرسه، فروشگاه مواد غذایی تا رفتن به دکتر را تقریبا غیر ممکن کند.
برای تعیین تشخیص طیف اوتیسم فرد باید نشانه های قابل توجهی برای مختل کردن زندگی روزمره را داشته باشند. هر فرد مبتلا به اوتیسم درگیر چالشهای اجتماعی، ارتباطی و حسی است که باعث سختتر شدن شرایط زندگی میشوند- حتی برای افرادی که “اوتیسم با عملکرد بالا” نامیده میشوند هم این چالشها وجود دارد. این چالشها برای افراد مبتلا به اوتیسمِ شدید در سطوح بسیار متفاوتی قرار دارد. به عنوان مثال:
در شرایطی که افراد طیف اوتیسم مشکلات و سختیهای بسیاری در ارتباط با مهارتهای اجتماعی و ارتباطی دارند، بیماران دارای اوتیسم شدید به احتمال بسیار زیاد به طور کامل قادر به برقرای ارتباط کلامی نیستند. آنها همچنین رفتاری بروز میدهند که نشان دهنده عدم توجه آنها به افراد اطرافشان است.
بسیاری از افراد مبتلا به طیف اوتیسم دارای اختلال عملکرد حسی هستند (آنها یا بسیار حساس هستند یا حساسیت کافی به نور، صدا، لمس، طعم و یا بو نشان نمیدهند). افراد دارای اوتیسم شدید بسیار حساس هستند، به اندازهای که وارد شدن به محیط های بسیار شلوغ، پر نور و پر سر و صدا میتواند شدیدا آنها را تحت فشار قرار دهد.
بسیاری از افراد مبتلا به اوتیسم دارای IQ بالایی هستند. برخی از این افراد نیز دارای IQ 75 یا نزدیک به آن هستند، که در گذشته آنها را به اشتباه در ردیف افراد کمتوان ذهنی قرار میدادند. در مجموع، افرادی که مبتلا به اوتیسم شدید هستند دارای ضریب هوشی کم تا بسیار پایین هستند، حتی زمانی که با استفاده از روشهای غیر کلامی از آنها تست گرفته شده است. بهرحال، درک این نکته مهم این است که بدانیم که ظاهر می تواند فریبنده باشد: بعضی از افراد مبتلا به اوتیسم شدید چگونگی برقراری ارتباط با استفاده از نشانهها، حروف کلمات و یا ابزارهای دیگر را آموختهاند. برخی از این افراد توانایی صحبت کردن نسبتا خوبی دارند، و به وضوح نشان میدهند که حداقل برخی از افراد مبتلا به اوتیسم شدید توانایی بیشتری نسبت به سایرین دارند.
اکثر افراد مبتلا به طیف اوتیسم دارای رفتارهای تکراری مانند تکرار حرکات فیزیکی، صداها، کلمات، یا حرکت دادن اشیاء هستند. افراد طیف اوتیسم با عملکرد بالاتر ممکن است دستها را به شکل مداوم درهوا تکان دهند، و یا انگشتان را شدیدا بچرخانند و حرکت دهند. در بیشتر موارد آنها میتوانند این رفتارها را برای مدت زمانی که لازم است کنترل کنند. افرادی که مبتلا به اوتیسم شدید هستند احتمالا چنین رفتارهایی را از خود بروز میدهند، و این رفتارها میتواند شدید و غیرقابل کنترل باشد (حرکات خشونت آمیز، بهم کوبیدن در، ناله کردن و غیره).
علائم جسمی:
افراد مبتلا به اوتیسم شدید ممکن است علائم جسمی داشته باشند که گاهی اوقات به صورت نشانههای اوتیسم ضعیفتر ظاهر میشوند. علائم آن شامل بیخوابی، صرع -و بر اساس برخی منابع- مسائل مربوط به دستگاه گوارش هستند. به دلیل مشکلات آنها در برقراری ارتباط، چنین مسائلی ممکن است شناسایی نشده یا ناشناخته باشند. نتیجه بیماریهای جسمی شناخته نشده می تواند منجر به مشکلات رفتاری شود که بواسطه درد جسمی ایجاد می شوند.
به گفته برخی از محققان، رفتارهای شدید دیده شده در افراد دارای اوتیسم شدید اغلب به علت ناامیدی، اضافه بار حسی (زمانی رخ میدهد که یک یا چند حس بدن بیش از اندازه از طرف محیط اطراف تحریک شوند) یا درد جسمی است. از آنجایی که افراد مبتلا به اوتیسم شدید سختی بسیاری برای بیان نیازهای خود به شکل کلامی دارند، آن را به صورت رفتارهایی بیان میکنند که ممکن است برای مراقبان (خانواده و پرستاران) و دیگران ترسناک باشد. اگر رفتارهای تهاجمی تحت کنترل یا مدیریت قرار نگیرند میتواند خطرناک باشد. در بسیاری از موارد داشتن امنیت برای والدین، خواهر و برادر افرادی که با بیمار نوجوان یا بزرگسال دارای اوتیسم شدید زندگی میکنند غیرممکن است.
آسیب زدن به خود: در حالی که آسیب به خود در میان افراد دارای حالتهای خفیف اوتیسم نیز وجود دارد، رفتارهایی مانند کوبیدن سر و پیکا (خوردن اقلام غیر غذایی) در افراد مبتلا به اوتیسم شدید رفتاری رایج است.
رفتارهای تهاجمی و ضد اجتماعی: پرخاشگری رفتاری نسبتا نادر در مبتلایان به اوتیسم است، اما خیلی اتفاق تازه یا ناشناخته ای نیست، به خصوص در میان افراد مبتلا به اوتیسم شدید (و یا در میان افرادی که مبتلا به اوتیسم و مسائلی مانند اضطراب شدید هستند). افراد مبتلا به اوتیسمِ شدید ممکن است از طریق ضربه زدن، گاز گرفتن یا لگد زدن واکنش نشان دهند. آنها همچنین ممکن است رفتارهایی مانند آغشته کردن خود به مدفوع، کوبیدن در و غیره نشان دهند که لازم است پاسخ سریع و موثری به رفتار آنها داده شود.
سرگردانی و الوپینگ: “الوپینگ” (فرار کردن بدون دلیل مشخص و بدون مقصد خاص) نیز در میان افرادی که مبتلا به اوتیسم شدید هستند رفتاری رایج است. برخلاف افراد مبتلا به طیف اوتیسم با عملکرد بالا، افرادی که مبتلا به اوتیسم شدید هستند ابزار لازم برای ارتباط با افراد نجاتدهنده (افرادی که بواسطه شغلشان اولین کسانی هستند که در محل حادثه حضور پیدا میکنند) را ندارند. این عامل احتمال حضور این افراد را در موقعیتهای خطرناک افزایش میدهد. در بعضی موارد، استفاده از قفل های ویژه، هشدار دهنده ها و ابزارهای شناسایی برای اطمینان از ایمنی فرد مبتلا به اوتیسم شدید ضروری هستند.
روش درمانی که اوتیسمِ شدید را به عنوان یک اختلال درمان کند وجود ندارد. با این حال، طیف گستردهای از روشهای پزشکی و غیر پزشکی برای کم کردن علائم فردی اوتیسم شدید وجود دارد. بعضی از اینها واقعا چیزی بیش از حس مشترک نیستند.
بررسی مشکلات جسمی و عدم پذیرش غذا (یا حساسیت غذایی): تعداد اندکی از افراد مبتلا به اوتیسم شدید قادر به بیان علائم یا مشکلات جسمی خود هستند. بنابراین، بررسی سلامت و علائم جسمانی کودک مبتلا به اوتیسم شدید(که میتواند منجر به تشدید مشکلات رفتاری شود) ایده خوبی است. به عنوان مثال، اگر متوجه شویم که رفتار به ظاهر تهاجمی کودک در واقع پاسخ به درد شدید دستگاه گوارش است -که میتواند از طریق تغییر رژیم غذای روزانه بهبود یابد- اتفاق غیر معمولی نیست. زمانی که درد از بین رفت، فرد به راحتی میتواند آرامش، تعامل، یادگیری و رفتار مناسب را درک کند.
آموزش مهارتهای ارتباطی: بسیاری از کودکان مبتلا به اوتیسم شدید، غیر کلامی (عدم توانایی در برقراری ارتباط از طریق کلام) هستند. حتی در صورت یادگیری چگونگی استفاده از زبان گفتاری، برخی از آنها به سختی به قادر به پرسیدن سوال یا بیان جواب در پاسخ به دیگران هستند و ممکن است صداها را بدون تخصیص معنی صرفا آنها را تکرار کنند. از سوی دیگر، بسیاری از کسانی که نمیتوانند صحبت کنند قادر به برقراری ارتباط از طریق استفاده از زبان اشاره، کارت تصویری، تخته های سخنگو دیجیتال و صفحه کلید هستند. بهرحال، برقراری ارتباط کلید هر گونه تعامل و یادگیری است.
ایجاد محیطی با ساختار مناسب و استرس کم: برای برخی از افراد مبتلا به اوتیسم شدید، ایجاد برنامه منظم به همراه برقراری محیطی با نور کم، کم کردن صدای بلند، غذاهای قابل پیش بینی و حمایت از فعالیت های روزانه می تواند بسیار مفید باشد.
درمان غیر دارویی: کودکان مبتلا به اوتیسم شدید، معمولا به آنالیز رفتاری کاربردی (ABA) -یک نوع رفتار درمانی است که معمولا بدون دریافت هزینه و توسط سیستم آموزشی و پشتیبانی (early intervention programs) ارائه می شود- به خوبی پاسخ میدهند. از آنجایی که مبتلایان به اوتیسم شدید، با چالشهای حسی جدی روبرو هستند، روش درمانی یکپارچه سازی حسی (مدیریت حساسیتها و تمایلات) میتواند برای آنها مفید باشد. از جمله روشهای درمانی مفید دیگر میتوان به سخنرانی، کار درمانی، درمان فیزیوتراپی و گاهی اوقات بازی درمانی اشاره کرد.
داروها: روش درمانی برای اوتیسمِ شدید معمولا شامل استفاده از داروهایی برای اضطراب و مسائل مرتبط با آن است. داروهای ضد روانپریشی که میتوانند اثرات ضد افسردگی نیز داشته باشند در درمان این بیماران می توانند موثر باشند. ارزیابی دقیق پاسخ فرزندتان به داروها بسیار مهم است، زیرا -در برخی موارد- بعضی از عوارض جانبی یا اثرات متقابل داروها در عین موثر بودن میتوانند مشکلات بسیاری را بوجود آورند.
دفتر مرکزی: تهران، بزرگراه ستاری جنوب، خیابان لاله شرقی، پلاک ۸
تلفن: ۴۸۰۸۵۰۰۰-۰۲۱
همه روزهای هفته از ساعت ۸ الی 16:30
ایمیل: info@irautism.org
تمام حقوق این وبسایت متعلق به «انجمن اتیسم ایران» میباشد. پشتیبانی توسط بهیدو